Padalska šola
Paranoia
 
 
 

Kako postati padalec

Kako postati padalec

Najprej mora biti želja. Če nimaš želje po skakanju iz čisto dobrega letala v kilometrsko globino, potem ni dobra ideja postati padalec, v nasprotnem primeru bi morali taki ljudje resno razmisliti, kaj naj sami s sabo. Če gre zgolj za radovednost, je najboljša rešitev tandemski skok, če pa je kdo prepričan, da je skok tisto, kar mora narediti sam, je najboljša pot (pravzaprav edina) padalska šola.

Sledi zbiranje informacij. Na slovenskem padalskem portalu (padalstvo.com) se da dobiti kar dobre podatke, na forumu pa tudi razpravljanje padalcev o šolah (poleg ostalih, za padalce pomembnih stvareh). Naslednji korak je prijava v izbrano šolo, ki pa ni povsod enaka. V našo šolo se lahko včlaniš na tečaju (datumi tečajov so objavljeni med novicami). Prva - predstavitvena - ura je odprta (brezplačna) za vse zainteresirane.

Teorija in zemeljske priprave

Teorija in zemeljske priprave

Do nadaljnega bo padalska šola PARANOIA šolala po klasičnem pogramu (static line - na "gurtno"). Teoretični tečaji bodo potekali po objavljenih rokih, trajali pa bodo od ponedeljka do petka. V štirih lekcijah po 2-3 šolske ure osvojimo osnovno teoretično padalsko znanje, ki zadošča za prve skoke. Z vsako uspešno opravljeno vajo se znanje dodaja.

Praktične vaje se izvajajo na trenažerjih, ki ponazarjajo posamezne faze skoka, možne zaplete in reševanje.

Pred prvim skokom je treba nujno obvladati vajo za odskok iz letala ter odklop glavnega padala in aktiviranje rezerve. Tudi zdravniški pregled pri pooblaščenem zdravniku je treba opraviti, preden prvič skočiš.

Skoki

Skoki

Ko je teoretični in praktični del zadovoljivo opravljen, lahko prvič skočiš. V glavnem se skače za vikende (petek, sobota nedelja), če se uskladi skupina, ki napolni letalo, pa se lahko skače tudi med tednom. Skoki se izvajajo po sprejetem programu, poglavitno načelo pa je, da greš na višjo stopnjo šele po obvladanju predhodne vaje. O tem odloča tvoj učitelj, za pravilno odločitev pa si pomaga z videoposnetki tvojih skokov in z dokumentacijo, ki jo vodita oba  (karton šolanja ali knjižica padalskih skokov za vsakega posameznika, dnevnik skokov pa za šolo). Skoki se »natrenirajo« na tleh, v zraku se le pokaže, da je učenec sposoben izvesti vajo. Inštrukcije in pripomočki pri vsakem skoku so že všteti v ceno skoka in napredovanje od vaje do vaje se dogaja s sprotnim dodajanjem novega potrebnega znanja.

Vaje v zraku

Vaje v zraku

Pri prvih skokih se padalo odpre samodejno ob odskoku iz letala, po stabilnem izhodu in uspešno opravljeni vaji za odpiranje padala pa sledi skok na prosto. Padalec pri tem skoku skoči iz letala in po treh sekundah sam odpre padalo. Ob uspešno ponovljeni vaji se dolžina prostega pada podaljša na 5 sekund, kasneje pa se višina odskoka dvigne na 1500 m prosti pad pa se poveča na 10 in kasneje 15 sekund. V skoku z 2000 m ali višje se soseže 25 sekundni prosti pad, kar zadostuje za občutek konstantnega prostega pada. Če latalo leti višje - toliko bolje, nad 4500 m pa se v Sloveniji ne skače. Povprečen "višinski" skok je med 2800 in 3500 m.

Gibanje v prostem padu

Gibanje v prostem padu

Ko je učenec sposoben stabilnega prostega pada, se začne šolanje obratov in salt, v delu skoka, ki se dogaja pod odprtim padalom, pa se uči pravilno in natančno pristajanje. To je tudi predpisani program za pristop k izpitu za padalca. Ker naša zakonodaja predvideva vsaj 50 skokov za prijavo na izpit, z ostalimi skoki utrjujemo doseženo znanje ali nadaljujemo z zahtevnejšimi oblikami letenja (skakanje v paru, skupini, v različnih položajih...), vse seveda pod nadzorom učitelja padalstva. Osnovno šolanje se pri večini konča pri 50 skokih in prijavi na izpit, nadaljevalno šolanje (ki ni uradno predpisano), pa izvajajo padalci, ki so strokovnjaki za posamezna področja.

Nadaljevalno šolanje

Nadaljevalno šolanje

Uradno nadaljevanje šolanja v RS je še šolanje za ORGANIZATORJA SKOKOV in UČITELJA PADALSTVA, tandemski padalci pa imajo šolanje predpisano od proizvajalcev tandemskih padal. Najbolj zagreti lahko postanejo preizkuševalci (testni padalci), vse več padalcev pa se odloči za snemanje v prostem padu ter rekreativno ali tekmovalno skakanje v različnih disciplinah. Tudi skoki na prireditve zahtevajo posebna znanja, ki se jih nauči ob skakanju na varnem, domačem travniku.

Skakanje

Skakanje

Zaradi obilice skakalnih dni (praviloma vsak vikend, v poletnih mesecih pa po dogovoru tudi med tednom) se tudi učenci iz drugih delov Slovenije neredko odločijo za našo šolo. Ker skačemo po vseh slovenskih letališčih in pogosto tudi v tujini, imamo možnost skakati tudi takrat, ko naše matično letališče v Prečni pri Novem mestu zaradi "višje sile (vreme)" ni primerno. Sezona na Dolenjskem traja od marca do novembra, v zimskih mesecih pa skačemo v Portorožu, zadnja leta pa februarja tisti, ki hočejo več, odhajajo na trening v ZDA.

 
Najdete nas še: ParanoiaSkyDiving na Facebooku ParanoiaSkyDive na Twitterju

Twitter

@ParanoiaSkyDive https://t.co/LDCy5jRAhl http://t.co/xN7OUFVnkG

@ParanoiaSkyDive http://t.co/TchwQ0Z5hO http://t.co/m3yBy0tg50

Stopite v stik z nami

email: info@solaparanoia.com

tel:
+386 40 818 738
+386 41 738 717